diumenge, 27 d’octubre del 2013

Concert 15è aniversari

LA BANDA I LA CORAL ACTUARAN L'ANY QUE VE A L'AUDITORI DE BARCELONA

Foto: auditori.cat

El 26 d'abril de 2014, l'AMCV farà un concert a un dels escenaris més emblemàtics de Catalunya. L'actuació servirà per celebrar el 15è aniversari de l'Agrupació Musical.


La notícia es va confirmar oficialment el divendres passat 25 d'octubre per la seva pàgina de facebook. L'hora del concert serà les 19:30 i el repertori encara està per descobrir, però el que ja està confirmat és que el concert estarà dividit en dues parts. En la primera tocarà en solitari la Banda i en la segona actuaran en conjunt les dues formacions de l'Agrupació, Banda i Coral.

L'escenari de l'actuació serà molt especial per a la Banda, ja que serà a la sala Oriol Martorell de l'Auditori de Barcelona (la que apareix en la imatge superior). Aquesta sala és una de les més gran de l'Auditori, amb una capacitat per a gairebé 600 espectadors. Tot i això, no serà la primera vegada que la Banda tocarà a l'Auditori. Ja ho va fer en dues ocasions anteriors, l'any 2002 i a l'any 2009, en el Festival de Bandes de Música Catalanes.

El concert commemorarà els 15 anys de la fundació de l'Agrupació Musical, que es va produir l'abril de 1999. A més a més, com que la Coral es va incorporar a l'AMCV el 2004, l'actuació també servirà per celebrar el seu 10è aniversari, així com el 15è aniversari de la Banda, formació fundadora. L'esdeveniment serà just tres dies després de la diada de Sant Jordi, data molt especial per a la Banda i l'Agrupació, ja que el 23 d'abril de 1999, va ser el dia exacte de la creació de l'AMCV.

En les properes setmanes, seguiré informant sobre les novetats d'aquesta gran notícia per a l'AMCV.


Història

UNA MICA D'HISTÒRIA PER COMENÇAR...

Foto de la Banda de l'any 1999

L'Agrupació Musical de Cerdanyola del Vallès va néixer a partir de la creació d'una de les seves formacions, la banda simfònica. 


L'abril de 1999, un grup d'unes 40 persones va oficialitzar el naixement de l'Agrupació com una associació musical sense afany de lucre, amb l'objectiu de d'ocupar el lloc musical en l'espai cultural de Cerdanyola. L'origen de l'Agrupació va ser la Banda Simfònica que hi havia a l'escola municipal de música AULOS. 

A partir de la seva oficialització, la Banda va anar agafant protagonisme a la ciutat amb diversos cercaviles com el de reis o el dels tres toms. De seguida, es van anar consolidant els concerts més importants del seu calendari: el de Sant Jordi, el de Santa Cecília, el de Cap d'any i el més important de tots, el del Castell de Sant Marçal. Aquest últim s'ha convertit en tota una tradició local i comarcal des de 2002.

Concert de la Banda a Palafrugell el 2012

Fora de Cerdanyola, la Banda també ha actuat a importants escenaris com el Palau de la Música el 2004 o l'Auditori de Barcelona el 2002 i el 2009. També ha tocat a la geografia espanyola i europea, a llocs com el País Basc, Navarra, Madrid, Gran Bretanya i França.

L'any 2004, es va incorporar a l'Agrupació la Coral, presentada al Palau de la Música. El seu concert més important del calendari és el de música sacra, des de 2008 per Setmana Santa, a l'església de Sant Martí de Cerdanyola. També ha col·laborat amb la Banda en alguns concerts del Castell de Sant Marçal.


Actualment, la Banda està formada per més de 60 músics i la Coral per uns 50 cantaires.


diumenge, 20 d’octubre del 2013

Conferència Antoni Bassas

Antoni Bassas inaugura el curs 13-14 demanant esperança i esforç

Imatge de la conferència d'Antoni Bassas

El periodista català va oferir una conferència titulada “Periodista: una veu i una mirada”. Es va realitzar el dilluns 7 d’octubre al matí a l’aula magna de la facultat de comunicació, on sobretot alumnes, però també professors i treballadors, van poder sentir, de primera mà, a un dels periodistes més qualificats de Catalunya. A més, el degà i el rector van presentar i concloure l’acte respectivament.


Esperança i treball dur. Així es podrien definir els consells que Antoni Bassas va dirigir a tots els alumnes que van deixar petita la sala d’actes de la facultat. D’humor tampoc en va faltar i l’Antoni va provocar rialles constants a la sala amb comentaris enginyosos i bromes, que van donar-li un toc informal i proper a l’acte. Tot i això, quan la situació requeria seriositat així va ser. Com per exemple, per parlar de la preocupació, per a ell exagerada, que s’ha estès en les generacions d’estudiants de periodisme. Bassas va reconèixer la difícil tasca actual de trobar feina en el periodisme, però va recordar que aquesta dificultat l’han patida totes les generacions, i se n’han acabat sortint. Els estudiants no poden caure en aquest victimisme i han de sobreposar-se amb esperança, esforç i treball, que acabaran donant els seus fruits.

Antoni Bassas també va aprofundir en l’estil i la manera de fer periodisme. Va destacar la necessitat que té el periodista de buscar un criteri propi, com va dir, de "tenir una veu pròpia". I, recolzant-se amb les idees d'Orwell va exposar les preguntes bàsiques que s'ha de fer un periodista per informar correctament. La primera de totes: "Què estic intentant dir?". I la segona: "Això per a qui és?". I a part d'aquestes, altres preguntes importants com: "Amb quines paraules ho he d'expressar?", "Ho puc fer més curt?", o "Li agradarà i ho entendrà el lector?". A més, Bassas va destacar i reforçar la idea periodística de buscar la senzillesa i la brevetat. Agafant de nou les idees d'Orwell, "anar a lo senzill", "parlar curt i clar".

Durant la conferència, entre el seu discurs i les respostes a les preguntes, el periodista barceloní també va fer un petit repàs a la seva carrera professional. Passant pels seus inicis a Catalunya Radio, a la retransmissió d'en Puyal, fins a arribar a la seva etapa de corresponsal als Estats Units on va estar fins aquest curs, que s'ha incorporat al diari Ara. Precisament sobre els seus anys als E.E.U.U., Bassas va destacar la seva gran facilitat dels seus habitants per parlar en públic, cosa que, segons va dir, es treballa des de ben petit a l'escola. També va remarcar molt positivament la gran actitud emprenedora i competitiva que tenen, però va reconèixer que portada a l'extrem pot esdevenir un característica negativa. La obsessió per no perdre espectadors o oients i evitar el zapping, fa que moltes vegades el seu ritme informatiu sigui excessiu.


Un cop el convidat va finalitzar la seva exposició, va haver-hi un llarg torn de preguntes que fins i tot es va haver de tallar, perquè no hi havia temps per més. En aquest temps, va deixar respostes molt interessants, com l'anunci que el diari Ara aspirarà en el futur en qualsevol plataforma, encara que ara s'estan centrant en el canal de televisió.


Per introduir i tancar l'acte, van intervenir el degà Josep Maria Català i el rector Ferran Sancho, en aquest ordre. El primer va presentar la figura de l'Antoni Bassas i va fer un discurs on va nombrar tres eines claus per encarar amb optimisme el curs que comença: entusiasme, curiositat i generositat. El segon va concloure la conferència afirmant que "el paper del periodisme és fonamental" i recalcant les paraules del degà afegint una eina més: el compromís. També va llançar una queixa contra les retallades en educació, que estan afectant de ple a universitats com l'Autònoma.




Presentació del bloc

Benvinguts al bloc d'informació sobre l'Agrupació Musical de Cerdanyola del Vallès (AMCV). 

Sóc el Jaume Palomar, estudiant de 1r de periodisme de la UAB, i aquest bloc és una activitat pràctica de l'assignatura "escriptura en premsa".

Aquí podreu trobar la informació d'actualitat d'una de les entitats culturals més importants de Cerdanyola del Vallès. En la meva opinió, l'Agrupació Musical, formada per un banda i una coral, necessita un espai d'informació per fer arribar al públic les seves activitats i novetats que desenvolupa. Per això, en el bloc podreu trobar informació sobre concerts, sobre actes, entrevistes, fotos, vídeos, estadístiques, etc.

A més a més, el bloc tindrà un espai destinat a les notícies sobre la UAB i la facultat de comunicació que els professors de l'assignatura considerin oportunes de publicar. Aquesta informació es podrà trobar en la última pestanya de la barra superior del bloc amb el títol "Notícies UAB". Tot i això, la informació majoritària serà sobre l'AMCV.


Amb aquest web, procuraré com a objectiu millorar el meu estil i la meva tècnica d'escriptura en premsa. A més, m'ajudarà a agafar experiència en aquest camp.


Espero que gaudiu d'aquest bloc igual del que ho faré jo publicant-hi.