diumenge, 20 d’octubre del 2013

Conferència Antoni Bassas

Antoni Bassas inaugura el curs 13-14 demanant esperança i esforç

Imatge de la conferència d'Antoni Bassas

El periodista català va oferir una conferència titulada “Periodista: una veu i una mirada”. Es va realitzar el dilluns 7 d’octubre al matí a l’aula magna de la facultat de comunicació, on sobretot alumnes, però també professors i treballadors, van poder sentir, de primera mà, a un dels periodistes més qualificats de Catalunya. A més, el degà i el rector van presentar i concloure l’acte respectivament.


Esperança i treball dur. Així es podrien definir els consells que Antoni Bassas va dirigir a tots els alumnes que van deixar petita la sala d’actes de la facultat. D’humor tampoc en va faltar i l’Antoni va provocar rialles constants a la sala amb comentaris enginyosos i bromes, que van donar-li un toc informal i proper a l’acte. Tot i això, quan la situació requeria seriositat així va ser. Com per exemple, per parlar de la preocupació, per a ell exagerada, que s’ha estès en les generacions d’estudiants de periodisme. Bassas va reconèixer la difícil tasca actual de trobar feina en el periodisme, però va recordar que aquesta dificultat l’han patida totes les generacions, i se n’han acabat sortint. Els estudiants no poden caure en aquest victimisme i han de sobreposar-se amb esperança, esforç i treball, que acabaran donant els seus fruits.

Antoni Bassas també va aprofundir en l’estil i la manera de fer periodisme. Va destacar la necessitat que té el periodista de buscar un criteri propi, com va dir, de "tenir una veu pròpia". I, recolzant-se amb les idees d'Orwell va exposar les preguntes bàsiques que s'ha de fer un periodista per informar correctament. La primera de totes: "Què estic intentant dir?". I la segona: "Això per a qui és?". I a part d'aquestes, altres preguntes importants com: "Amb quines paraules ho he d'expressar?", "Ho puc fer més curt?", o "Li agradarà i ho entendrà el lector?". A més, Bassas va destacar i reforçar la idea periodística de buscar la senzillesa i la brevetat. Agafant de nou les idees d'Orwell, "anar a lo senzill", "parlar curt i clar".

Durant la conferència, entre el seu discurs i les respostes a les preguntes, el periodista barceloní també va fer un petit repàs a la seva carrera professional. Passant pels seus inicis a Catalunya Radio, a la retransmissió d'en Puyal, fins a arribar a la seva etapa de corresponsal als Estats Units on va estar fins aquest curs, que s'ha incorporat al diari Ara. Precisament sobre els seus anys als E.E.U.U., Bassas va destacar la seva gran facilitat dels seus habitants per parlar en públic, cosa que, segons va dir, es treballa des de ben petit a l'escola. També va remarcar molt positivament la gran actitud emprenedora i competitiva que tenen, però va reconèixer que portada a l'extrem pot esdevenir un característica negativa. La obsessió per no perdre espectadors o oients i evitar el zapping, fa que moltes vegades el seu ritme informatiu sigui excessiu.


Un cop el convidat va finalitzar la seva exposició, va haver-hi un llarg torn de preguntes que fins i tot es va haver de tallar, perquè no hi havia temps per més. En aquest temps, va deixar respostes molt interessants, com l'anunci que el diari Ara aspirarà en el futur en qualsevol plataforma, encara que ara s'estan centrant en el canal de televisió.


Per introduir i tancar l'acte, van intervenir el degà Josep Maria Català i el rector Ferran Sancho, en aquest ordre. El primer va presentar la figura de l'Antoni Bassas i va fer un discurs on va nombrar tres eines claus per encarar amb optimisme el curs que comença: entusiasme, curiositat i generositat. El segon va concloure la conferència afirmant que "el paper del periodisme és fonamental" i recalcant les paraules del degà afegint una eina més: el compromís. També va llançar una queixa contra les retallades en educació, que estan afectant de ple a universitats com l'Autònoma.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada